Voordelen bamboe

Op het eerste gezicht ziet bamboe er vooral erg mooi, warm en exotisch uit. Wanneer we verder kijken dan het visuele aspect, is bamboe veel meer dan dat. Naast dat het een uitstekend bouwmateriaal is, draagt bamboe op vrijwel alle fronten bij aan een gezondere planeet. Zo helpt bamboe tegen de opwarming van de aarde en draagt Bamboespecialist bij aan de armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Kortom, door jouw aankoop help je dus direct mee aan een betere en gezondere planeet!

1. Duurzaam, sterk én hard

Bamboe heeft in het verleden een slechte reputatie opgebouwd als het gaat om duurzaamheid en hardheid. De ontwikkeling van bamboe producten heeft echter niet stilgestaan. Bamboe van tegenwoordig is ‘ ijzersterk’ en ook nog eens buigzaam.  Denk je dat we een grapje maken met ‘ijzersterk’? Dacht het niet! Bamboe is sterker dan staal wat betreft de treksterkte. Staal heeft een treksterkte van 1600kg per vierkante centimeter. Bamboe overtreft staal met een merkbare voorsprong van 1950kg per vierkante centimeter!

2. Onuitputtelijke grondstof

Eén van de grootste voordelen van bamboe is wel de snelheid waarop deze plant groeit. Bamboe is een gras en blijft oneindig doorgroeien. Het duurt ongeveer 4 tot 5 jaar voordat een bamboescheut volgroeid en dus rijp voor de oogst is. Dit is ongekend, zeker als je nagaat dat hardhout met vergelijkbare kwaliteiten pas na zo’n 50 tot 100 jaar kaprijp is.  Jaarlijks kapt de boer alleen de volgroeide bamboe, terwijl de rest blijft staan. Een bamboeplant heeft namelijk meerdere stammen, dus als er één gekapt wordt sterft de plant niet maar groeit er gewoon een nieuwe stam. Er vindt dus geen ontbossing plaats als bamboe geoogst wordt. Eigenlijk is het tegendeel waar: bamboe groeit beter als het meer ruimte krijgt. Dus de opbrengst en de kwaliteit van productiebossen of plantages neemt alleen maar toe door de jaarlijkse kap.

3. CO2-negatief

Doordat bamboe erg snel groeit neemt het veel CO2 op en produceert deze plant veel zuurstof. Bamboe van Bamboespecialist.com neemt dan ook meer CO2 op dan dat tijdens het productieproces én transport uitgestoten wordt. Dit maakt bamboeproducten CO2-negatief. In geval van een reuzenbamboe, kan deze 100 tot 400 ton CO2 per hectare vasthouden!

4. Natuurlijke exotische uitstraling

Bamboe is een uitstekend keuze wanneer je op zoek bent naar een schutting. Een bamboeschutting heeft een warme, exotische en luxueuze uitstraling ten opzichte van een gewone schutting. Daarnaast is het ook nog eens een verantwoordelijke keuze. We bieden je de keuze uit de kleuren naturel én donker. Ongeacht de keuze, alle bamboe tuinschermen hebben warme en exotische kleur, die een prachtige vergrijzing kent. 

5. Anti-ontbossing voor diersoorten

Ontbossing is momenteel één van de grootste ecologische problemen in de wereld. Bossen bedekken momenteel 31% van het wereldwijde aardoppervlak. Als cruciale bron van zuurstof, zijn ze thuis van een uitzonderlijke biodiversiteit en een aanzienlijk deel van de mensheid. Helaas verliezen we onze bossen: elk jaar verdwijnt er 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos, wat overeenkomt met 17 voetbalvelden per minuut! Door deze ontbossing verliezen veel diersoorten hun natuurlijke habitat. Gelukkig bieden de onuitputtelijke bamboebossen een nieuwe leefomgeving voor deze diersoorten. Help mee in de strijd tegen ontbossing en kies voor een bamboeschutting!